Vallverd d'Urgell

Vallverd és un poble de la comarca del Pla d’Urgell d’uns 260 habitants. Es situa a 3 km d’Ivars d’Urgell –municipi al que pertany-, a 4 km de Linyola i a 10 km de Mollerussa.

Malgrat tractar-se d’un poble relativament petit ens caracteritzem pel dinamisme associatiu i la participació dels veïns/es en les diferents associacions, activitats i festes que s’organitzen al llarg de l’any, principalment a l’entorn del casal l'Espiga, considerat el centre social, cultural i recreatiu de referència.

Disposem de serveis bàsics com el bar del casal l’Espiga, una botiga, consultoris mèdics, un taller mecànic i un nou centre cultural adequat a l’edifici Casa de la Vila.

Conquerit pel comte d'Urgell Ermengol IV i repoblat per algun dels nobles urgellesos. El 1237 Guillem d'Almenara era senyor de Vallverd i el deixà a la comunitat del monestir de Poblet en testament.

Possiblement el 1318 el poble rebé la visita de sagrament i homenatge de l’abat Copons. Vallverd va continuar vinculat Poblet fins a la desaparició de les jurisdiccions senyorials.

Història

Entorn i Elements d'interés turístic

Són d’especial interès les passejades a peu o en bicicleta pels camins rurals de l’entorn, les banquetes arbrades dels canals d’Urgell, en mig d’un paisatge agrícola de regadiu (blat, panís, alfals i fruiters) i horitzons amplis.

 

Vallverd és el poble més proper a l’estany d’Ivars i Vila-sana (950 m). Aquest estany de 126 Ha de superfície s’ha recuperat recentment després que fou dessecat l’any 1951. Es tracta d’una important zona humida amb una destacable presència d’ocells aquàtics, itineraris naturalístics i equipaments preparats per la visita.

                                                     
D’altra banda, Vallverd es troba situat al bell mig de la ruta que condueix des de l’estany d’Ivars i Vila-sana fins a la finca del castell del Remei, coneguda a banda del seu castell pel seu santuari, les seves bodegues i un entorn privilegiat.

 

Nucli urbà

De Vallverd en podem destacar l’església parroquial de la qual en depenen els llogarets de la Cendrosa i Bellestar. Del 1677, restaurada recentment, en destaca la recuperació del portal i la llinda que tornen a presidir l’església després de més de 50 anys.


Les antigues escoles de Vallverd, que daten del 1911, han estat declarades Bé Cultural d'Interès Local. Finalitzat l’actual projecte de rehabilitació acolliran els consultoris mèdics i el “Centre d'Interpretació de la Plana d'Urgell i l'estany d'Ivars abans dels canals d'Urgell”. Aquest centre divulgarà la història, les formes de vida i l'entorn dels nostres avantpassats abans d’aquesta important obra hidràulica que va transformar el paisatge i la socioeconomia d’aquest territori.

Festes locals

Festa Major: El primer dissabte d'octubre.


Festa del Roser: El segon dissabte de maig.


Diada Nacional i festa de la Cassola : 11 de setembre.


Matança del Porc i Carnestoltes: És la festa més participativa i multitudinària del poble i es realitza el dissabte desprès de carnestoltes.